Wat is nu precies een gootsteenontstopper?
Wat zijn de verschillen tussen een mechanische en een chemische?
Je leest het allemaal in dit artikel en daarnaast wat de beste gootsteenontstopper is.
Het doel van een gootsteen ontstopper is om een verstopte gootsteen weer goed te laten doorstromen. vandaar ook de naam gootsteenonstopper. Je hebt mechanische en chemische ontstoppers.
Mechanische gootsteenontstopper
De meeste bekende gootsteenontstopper is de zogenaamde ‘plopper’ of ‘ploeper’. Het is vaak een rode zuignap op een houten steel. De grote rode zuignap zorgt voor een vacuüm waardoor de verstopping even losgemaakt kan worden. Door het losmaken kan de kracht van het water de verstopping meevoeren. De plopper is geschikt voor relatief kleine verstoppingen. De plopper is echter niet zo flexibel waardoor het niet altijd voor alle afvoeren geschikt is. Je hebt een plat oppervlak nodig zodat de zuignap goed een vacuüm kan trekken.
Daarnaast heb je ook een ontstoppingsveer voor de zwaardere ontstoppingen. De veer bestaat uit een spiraalveer met aan het uiteinde een klauwtje. Doordat het een spiraalveer is kan je flexibel door de afvoer heen. Met het klauwtje kun je de verstopping ‘wegkrabben’. Deze ontstoppingsveer kan je bij elke willekeurige bouwmarkt kopen voor een ongeveer € 10,-
Chemische gootsteenontstopper
Naast de mechanische ontstopper heb je ook chemische producten die je kan gebruiken bij je verstopte afvoer. Deze producten zijn vaak op basis NatriumHydroxide of zwavelzuur, opgelost in water. Door middel van het samenbrengen van deze stoffen ontstaat een bruisende chemische reactie. Deze reactie kan in sommige gevallen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom geadviseerd om een veiligheidsbril te dragen en niet te morsen op onbeschermde lichaamsdelen. De substantie zorgt er voor dat de verstopping in de afvoer oplost. De haren, vet en zeep worden week en lossen op waardoor het water weer makkelijk doorgelaten kan worden.
Meng in geen gevallen meerdere gootsteenontstoppers samen. Niet alleen is de werking van het product minder maar er kunnen ook gevaarlijke chemische reacties ontstaan. Je bent dus gewaarschuwd!
Iedereen heeft een andere voorkeur voor een ontstopper. Mensen kiezen toch vaak voor het gemak van een vloeibare gootsteenontstopper. Bij een doucheputje en een wasbak werkt dit over het algemeen erg goed. Toch kijk je bij een wasbak wel of je niet eerst de verstopping uit de sifon kan halen. Door de sifon te demonteren kan je vaak de verstopping handmatig verwijderen.
Beste Gootsteenontstopper
Nu je weet welke verschillen er zijn tussen de ontstoppers wil je natuurlijk weten wat de beste gootsteenontstopper is. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik je het beste een mechanische ontstopper aanraden en wel de ontstoppingsveer. Wil je meer weten over de ontstoppingsveer, lees dan mijn ervaringen (ontstoppingsveer ervaringen).
Heeft dit artikel jou geholpen dan waardeer ik het enorm als je dit wil delen op (Facebook, Twitter) via de onderstaande knoppen, dank je wel!
3 reacties
Tio · 6 juli 2014 op 19:37
Ik zou ook liever geen chemische vloeibare ontstoppingsmiddel gebruiken. Laatst had ik een fles van HG en die deed ik in de wasbak om te laten ontstoppen en een gedeelte van de Sorbo schoonmaakhandschoen is toen opgelost. Dan kun je maar zien hoe agressief dit middel is. Ik had om die handschoen nof een baddoek heen en een bril op om te voorkomen dat het zou spatten. het is namelijk zeer vloebaar. Het is zeer bijtend spul en je huid kan branden of kan wonden of irritaties mogelijk maken. Ik zou het liever op een natuurlijk manier doen door de Sifon los te halen met een ontstoppingsveer van de bouwmarkt. Ik vind het wat griezelig met dat bijtende agressieve ontstopper er op te gieten. Het is misschien wel handig maar wel belastend voor het milieu. Je moet er erg voorzichtig mee omgaan. Het is zeer bijtend en agressief.
Jos van der kuij · 6 december 2014 op 18:48
ik heb een keer die Hg ontstopper. Gebruikt. Ging niet over. Uiteindelijk loodgieter erbij en die zei dit spul nooit meer te gebruiken. Verstopping gaat alleen maar verder zitten en tast zelfs je afvoerbuizen aan. Eens in de maand 2 handen soda door je afvoer gooien.
Erika van H · 20 februari 2017 op 10:56
Bedankt voor de tips. Ik heb de verstopping laatst opgelost met de ontstoppingsveer, dat ging prima. Nu giet ik er elke maand een beetje vloeibare onstopper in van het met XG2. Een soort schoonmaakmerk van Rob Geus 😉 zie http://www.xg2.nl Tot nu toe al een half jaar geen last meer gehad!