Je trekt de wc door en je ziet het water stijgen tot aan de rand…

het WC-papier komt mee omhoog…

HELP!

Je WC is verstopt. Er rest je één ding; je moet de WC ontstoppen. Een klusje wat je niet graag doet (ik in ieder geval niet) maar je zal toch iets moeten. Op welke manieren kan je een toilet ontstoppen?

In tegenstelling tot het gootsteen ontstoppen lukt het je vaak niet met een chemische vloeibare gootsteenontstopper. Met een mechanische gootsteenontstopper zoals een ‘ploeper’ of een ontstoppingsveer kom je veel verder. Dit heeft te maken met de de grootte van de afvoer en het soort verstoppping wat veelvuldig voorkomt in het toilet.

wc verstopt? Stappenplan!

Stap 1; ouderwets met de handen

Allereerst gaan we kijken of we handmatig een verstopping kunnen opheffen. Trek 2 schoonmaakhandschoenen aan (het liefst zo lang mogelijk) en voel of er een verstopping in de zwanenhals zit. Zo ja, probeer het eruit te trekken. Vaak is een enorme prop wc-papier de boosdoener. Voel je niets of lukt het je niet om het eruit te trekken dan ben je iets anders nodig.

Stap 2; gebruik een mechanische ontstopper bij de WC

wc verstoptDe vertrouwde gootsteenontstopper, oftewel de ‘ploeper’. Zet de grote zuignap op de opening van de afvoer en druk de steel naar beneden. Hierdoor zal er een vacuüm ontstaan waardoor de verstopping kan wegschieten. Probeer dit enkele keren en zorg er voor dat de zuignap goed over het gat geplaatst is. Deze methode kan wel voor veel rondvliegende spetters zorgen. Hou dus een oude handdoek in de buurt. Heb je een toilet met een vlakspoel dan is een ploeper niet altijd de beste manier omdat je ze rubberen zuignap er niet goed op kan zetten.

Stap 3; gebruik een ontstoppingsveer bij het toilet

Maak gebruik van een ontstoppingsveer. Bij een verstopt toilet dat niet door middel van stap 1 en 2 verholpen kan worden kan je gebruik maken van een speciale ontstoppingsveer. De spiraalveer is flexibel en voorzien van een ‘krabbertje’. Je kan de veer in het toilet stoppen en door de flexibiliteit kan het makkelijk door de gehele zwanenhals gaan. Duw de veer zo ver mogelijk de afvoer in. Bij de verstopping aangekomen kan je door middel van een draaibeweging de verstopping ‘weg krabben’. Je verstopte WC zal in de meeste gevallen weer het water door laten lopen.

Stap 4; schakel een loodgieter in

Mochten alle bovenstaande handelingen je niet helpen en blijft je wc verstopt? Ga dan niet zelf aan de slag om het hele toilet van de afvoer af te halen. Overweeg dan om een loodgieter in de buurt in te schakelen. Hij is hierin gespecialiseerd en kan dit vaak snel voor je oplossen.

Vergelijk Gratis Loodgieter Offertes

gratis loodgieter offerte

Heeft dit artikel jou geholpen  dan waardeer ik het enorm als je dit wil delen op (Facebook, Twitter) via de onderstaande knoppen, dank je wel!

deel dit artikel