Sta je net lekker onder de warme douche, merk je dat het water niet meer wegstroomt…

Het doucheputje is weer eens verstopt.

Tot je enkels in het water en het water stroomt niet of heel langzaam weg. De zeepresten drijven door je badkamer heen.

Dit scenario is iets wat je liever niet hebt, zeker niet als je ’s ochtends naar je werk moet. Wat moet je doen om dit probleem te verhelpen?

Zet eerst de kraan van de douche uit om nog meer wateroverlast te voorkomen. Haal dan eerst het afschermkapje van je doucheputje. Mocht dit niet zo makkelijk gaan, probeer het dan met een schroevendraaier. Kijk vervolgens of je bijvoorbeeld een kluwen haar bij het putje ziet dat je eruit kan trekken. Het is een vies werkje, ik weet het…

Oorzaken verstopt doucheputje

doucheputje verstopt

Nummer 1 oorzaak van een verstopt doucheputje zijn namelijk haren. Verwijder daarom na elke douchebeurt de haren uit het doucheputje om in ieder geval een nieuwe verstopping door haren te voorkomen.

Zeep is daarnaast ook een boosdoener voor verstoppingen. Doordat het water sneller wegstroomt dan de zeep blijven zeepresten hangen en veroorzaken zo een verstopping in de afvoer. Even met heet water naspoelen na elke douchebeurt verkleint de kans hierop.

Mechanische gootsteen ontstopper

Stroomt het water nog steeds niet weg of heel langzaam, en je ziet geen verstopping van haren zitten? Vermoedelijk zit de verstopping dan verder in de afvoer. Tijd om maatregelen te nemen en de gootsteenontstopper er bij te pakken. Zet de zuignap op de afvoer van je doucheputje en druk een paar maal de steel in. Dit zorgt voor een vacuüm met de afvoer waardoor de opstopping los kan schieten. Let hierbij wel op dat je de zuignap helemaal over het putje plaatst anders werkt de ‘ploeper’ niet goed. Bij een toilet wil dit namelijk niet altijd door de zwanenhals van het toilet.

Ontstoppingsveer

Een andere veelgebruikte ontstopper is de ontstoppingsveer. Als je dit gereedschap wil gebruiken moet het kapje/rooster wel van de afvoer af kunnen.

Als je dit eraf gehaald hebt kan je de veer in de afvoer brengen net zolang tot je bij de verstopping komt. Een voorwaarde voor de ontstoppingsveer is dat deze flexibel moet zijn en dat de diameter niet al te groot is.

Ik kan je daarom de ontstoppingsveer van Skandia aanraden (lees hier voor mee info).

Bestel jouw Ontstoppingsveer

Vloeibare gootsteen ontstopper

Mocht je de verstopping niet kunnen oplossen met een ‘ploeper’ of een veer dan kun je overwegen om een vloeibare gootsteenontstopper te gebruiken. Naast professionele gootsteenontstoppers kun je ook diverse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes proberen.

Vaak helpt soda en heet water erg goed bij een verstopt doucheputje. Giet het hete water met een oplossing van soda in het doucheputje.

Dit moet er voor zorgen dat de verstopping losweekt waardoor het water weer kan wegstromen. Je kan overwegen om dit mengsel een nacht in te laten trekken. Hier moet je uiteraard wel de tijd voor hebben.

Mochten de bovenstaande oplossingen je niet helpen en zit je nog steeds met het probleem van een verstopte afvoer. Dan is het verstandig om een loodgieter in de buurt in te schakelen. Hij kan vaak binnen een half uur je verstopping opgelost hebben.

Vergelijk Gratis Loodgieter Offertes

gratis loodgieter offerte

Heeft dit artikel jou geholpen  dan waardeer ik het enorm als je dit wil delen op (Facebook, Twitter) via de onderstaande knoppen, dank je wel!