In de decembermaand is het weer tijd voor oliebollen en appelflappen! Zelf gebakken in de frituur smaken ze het lekkerst! Helaas worden de restanten van het frituurvet van onder andere oliebollen weer teruggevonden in het riool.

Dit houdt in dat velen het frituurvet gewoon via de gootsteen wegspoelen. Dit is niet verstandig!

De olie en vetten veroorzaken verstoppingen in de afvoer als in het riool van het rioleringsstelsel. De stoffen in frituurvet worden moeilijk afgebroken en blijven ‘plakken’ aan de wanden van de afvoer. Lees bijvoorbeeld ook de veelvoorkomende oorzaken van een verstopte afvoer.

Naast het vaste frituurvet zorgt ook vloeibaar vet voor verstoppingen in de afvoer. Het zuiveren en afvoeren van oliebollenvet kost in Nederland jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Naast de onnodige kosten is dit belastend voor het milieu. Hou je daarom aan onderstaande tips;

– Giet vloeibaar frituurvet in een leeg pak melk en breng het naar een verzamelpunt.

– Laat vast frituurvet eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en lever het dan in bij een inzamelpunt.

Spoel het frituurvet dus niet door de gootsteen!

Het gebruikte frituurvet wordt hergebruikt als bijvoorbeeld biobrandstof. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl kun je met behulp van je postcode het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden. Verder kun je meer informatie vinden over het recycle van vet en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet.

Categorieën: Nieuws