Een verstopte afvoer, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken…

En…

Iedereen heeft een andere methode om de gootsteen te ontstoppen.

Vraag je moeder, je buurvrouw of een wildvreemde, en ik durf je te garanderen dat je van alle 3 een ander antwoord krijgt wat DE methode is om de gootsteen te ontstoppen.

Hieronder volgt een overzicht van huis, tuin en keukenmiddeltjes om een verstopte afvoer te ontstoppen. Het principe is om een vloeibaar product in de gootsteen dan wel afvoer te gieten. Vervolgens zal het product na een chemische reactie inwerken op de verstopping (wat in de meeste gevallen een combinatie is van vet en haar). De aanwezige zouten in het product ontvetten de verstopping waardoor er weer een betere doorstroming mogelijk is. De onderstaande methodes heb ik niet allemaal getest en zijn puur op andermans ervaringen.

huis, tuin en keukenmiddeltjes om de gootsteen te ontstoppenMocht je zelf ook nog een goede tip hebben, laat het dan weten en ik zal het zeker plaatsen in dit overzicht.

Goed, tijd voor de verschillende methodes;

 • Soda (met azijn)
  In combinatie met een flinke hoeveelheid heet water kan soda een verstopping oplossen. Dit is een erg goedkope oplossing
 • Koffieprut
  Spoel de inhoud van een koffiefilter door de gootsteen, het schijnt te zorgen voor schone leidingen
 • Cola
  Ja echt, het schijnt te werken…
 • Bakpoeder met azijn
  er ontstaat een chemische reactie die er voor zorgt dat de verstopping in de afvoer verdwijnt
 • Gebitreiniger
  Dit heb ik nog niet getest maar het schijnt te werken bij een verstopte wasbak

Via het internet zijn diverse kant en klare gootsteenontstoppers te koop die je alleen maar in de afvoer hoeft te gieten. Het nadeel van deze ontstoppers is dat ze minder goed voor het milieu zijn en soms schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Toch kan ik je persoonlijk een ontstoppingsveer aanraden. Dit gereedschap is voor een paar euro te verkrijgen en verhelpt bijna alle verstoppingen.

Mochten deze eenvoudige middelen niet helpen dan kun je kijken naar andere gootsteen onstoppers. De verschillen tussen een mechanische en vloeibare gootsteenontstopper kun je hier lezen.

Mochten je met deze methodes nog steeds een verstopte afvoer hebben dan rest er maar één ding; bel een loodgieter in de buurt.

Vergelijk Gratis Loodgieter Offertes

gratis loodgieter offerte

Heeft dit artikel jou geholpen  dan waardeer ik het enorm als je dit wil delen op (Facebook, Twitter) via de onderstaande knoppen, dank je wel!


8 reacties

b.broere · 2 februari 2014 op 16:57

Had verstopping in wasbak douche. Is oud probleem, (baard)haren, (scheer)zeep. Water liep amper weg. Ontstoppingsveer geeft enige plukken haar, maar het helpt niet. Water blijft amper weglopen. Vloeibare ontstopper, 24 uur inwerken. Helpt amper. Spoelen. Soda in kokend water, 24 uur inwerken. helpt weinig. Spoelen. Nog weer soda in kokend water. Voorzichtig in wasbak in het bijna stilstaande water. Uren later nog eens de veer. Ga nog eens spoelen. En warempel, ineens verdwijnt de prop. Flink naspoelen. Water loopt soepel weg. Joepie.

  Kees · 1 juni 2017 op 13:45

  De afvoer van de wasbak maakte geluiden als het water eindelijk weg was. Het begin van een verstopping.ik had geen zin meer in €45 voorrijdkosten . Na enig experimenteren was dit de oplossing: in een grote pan met kokend water heb ik 4 vaatwastabletten opgelost. Ruim de helft langzaam in de afvoer laten lopen. 5 minuten daarna de rest. PROBLEEM OPGELOST. tot mijn eigen verbazing.

jopie · 26 augustus 2014 op 16:19

een campingluchtbedpomp, vacuumkant,dat wel.
een stofzuiger als laatste. ivm kortsluiting

  admin · 1 september 2014 op 11:04

  Bedankt voor de tip!

   john · 15 maart 2015 op 10:47

   super tip van jopie , al enkele dagen bezig met verstopping , kreeg hem maar niet open , karcher water zuiger in de pijp gehangen gootsteenputjes dicht gemaakt en zuigen maar hele buien systeem trok ie leeg inc alle proppen water is no nooit zo goed weg gelopen dank je voor de tip!

Frank · 6 juli 2015 op 19:07

Super. Bedankt voor de tip. Soda, kokend water en azijn. Na drie bussen ontstopper blijkbaar de juiste oplossing. Bedankt

Ivan de Leeuw · 2 juli 2019 op 16:03

Bedankt voor de nuttige ontstoppingstips. Baking soda met azijn heeft in mijn toilet goede diensten bewezen zonder dat ik er chemische middelen bij moest halen. Een tip mocht de verstopping het riool zelf betreffen, helpt er geen lieve moedertje aan en kunt u er beter een specialist bij halen.

Emma · 30 december 2021 op 10:48

Bedankt voor de handige tips om het probleem van een verstopte afvoer op te lossen. In ons oude huis hebben we hier helaas wel eens mee te maken. Ik heb de tip om de inhoud van het koffiefilter door de gootsteen te spoelen nog niet eerder gehoord, dat is een poging waard. Daarnaast gaan wij op zoek naar een blijvende oplossing voor dit probleem, van een vriend kregen we de tip om naar relining van leidingen te kijken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *