Een veelvoorkomend probleem in een huishouden is een druppende kraan. Dit zorgt vaak voor veel ergernis en is daarnaast een verspilling van het water.

In de meeste gevallen kun je zelf eenvoudig dit probleem verhelpen. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je een lekkende kraan kan repareren.

Oorzaak lekkende kraan

Om een lekkende kraan te repareren is het van belang dat je weet waardoor het druppen ontstaat.

In 9 van de 10 gevallen is de oorzaak van een lekkende kraan een kapot kraanleertje (rubbertje).

De functie van een kraanleertje is om het water in de leiding tegen te houden. Na verloop van tijd kan het leertje gaan scheuren waardoor er een lekkage ontstaat

Een klein scheurtje in het kraanleertje is al voldoende voor een druppende kraan die je irriteert. In de onderstaande  tekening zie je hoe een standaard kraan in elkaar zit.

lekkende kraan

bron: karwei.nl

 

Leertjes voor kranen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Je kunt het beste het oude leertje meenemen om zo de juiste maat te kopen.

Stap 1; waterleiding leeg maken

 • Sluit voor je begint de watertoevoer af. Draai de hoofdkraan dicht, en draai zowel de aftapkraan (bij de hoofdkraan) als de lekkende kraan open.
 • Wacht tot er geen water meer uit de leiding stroomt.
 • Steek de stop in de wastafel, spoelbak, badkuip, … zodat kleine onderdelen van de kraan niet verloren gaan bij de demontage.

Stap 2: kraanmechanisme openmaken

 • Haal de draaiknop van de kraan. Als je die er niet gewoon af kan trekken, zit ie waarschijnlijk vast met een schroef onder een afdekplaatje (bij een kruis- of bolhandgreep bijvoorbeeld). Verwijder dan eerst het afdekplaatje door er de schroevendraaier onderin te schuiven.
 • Er bestaan zeer uiteenlopende kraanmodellen, die je elk op een andere manier uit elkaar moet halen. Let dus goed op als je de kraan demonteert, zodat je straks de verschillende componenten probleemloos terug kan stoppen.
 • Als je een tang rond de kraan zet om ze op te tillen of los te draaien, wikkel dan eerst een oude doek rond de kraan om beschadigingen te vermijden.
 • Draai nu het kraanmechanisme los met een verstelbare moersleutel. Het leertje bevindt zich normaalgezien aan de onderkant hiervan en wordt op zijn plaats gehouden door een schroef. Als het leertje er echt slecht aan toe is, kan het zijn dat het tegen de draadspil van het kraanhuis blijft plakken. Gebruik in dat geval een schroevendraaier om het los te peuteren.

Stap 3: nieuw kraanleertje plaatsen

 • Draai het schroefje of moertje waarmee het leertje op zijn plaats wordt gehouden los en verwijder het leertje.
 • Misschien zit het leertje vast onder een verroeste moer of schroef. Gebruik in dat geval kruipolie om de roest op te lossen, hou de draadspil vast met een tang en schroef de moer los met een steeksleutel.
 • Laat het kraanmechanisme enkele uren in lauwe azijn weken om de kalkaanslag te verwijderen. Maak ook de plek waar het leertje zich bevond goed zuiver.
 • Heb je nog geen vervangleertje, dan kan je er nu een gaan kopen. Gebruik het versleten leertje als referentie om de juiste maat te vinden. Let op: het oude leertje kan door de slijtage ernstig vervormd zijn.
 • Bevestig het nieuwe leertje op zijn plaats en zet de kraan terug in elkaar.

Tijd om de testen of de kraan niet meer drupt. Zet de hoofdtoevoer van het water weer aan en draai de kraan open en dicht.
gratis loodgieter offerte


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *