Als je regelmatig last hebt van een verstopte afvoer dan raad ik je aan om het onderstaande artikel te lezen.

Door middel van een simpel middel kan je nu zelf je afvoer ontstoppen.

Wat ben je nodig in dit geval?

 • Ten eerste ben je soda nodig. Dit kan je in bijna elke supermarkt kopen en het kost nog geen euro per zak.
 • Daarnaast ben je azijn nodig, ook dit is bij elke supermarkt wel te verkrijgen.
 • Als laatste ben je heet water nodig.

Hoe gaan we te werk in dit geval?

Schep een kopje vol met soda en giet dit in de afvoer of gootsteen die verstopt is. Een kopje is echt genoeg, je hoeft dus niet de hele zak soda in de afvoer te doen. Giet vervolgens een scheut azijn in de afvoer. Let op dit zorgt voor een reactie! Tot slot spoel je het weg met heet water.

Normaal gesproken is de verstopping snel weg. Mocht dit niet zo zijn dan kan je deze methode enkele keren herhalen. Met een relatief goedkope manier kan je dus zelf je gootsteen ontstoppen.

Wist je trouwens dat soda ook erg handig om bijvoorbeeld je vaatwasser mee te reinigen? Door gebruik te maken van soda zorg je er tevens voor dat de afvoer mooi schoon blijft. Hierdoor is de kans op verstoppingen klein en dit bespaart je een hoop ongemak. Dus gooi zo af en toe een kopje soda in de vaatwasser en voorkom hiermee een hoop ongemak.

Loodgieter inschakelen?

Bij een hardnekkige verstopping kan het soms verstandig zijn om een loodgieter in te schakelen. Het is verstandig om meerdere offertes te vragen omdat de prijzen soms best wel uiteen lopen. Meer tips bij het inschakelen van een loodgieter.

Categorieƫn: Ontstoppen

12 reacties

Anna · 25 juli 2014 op 17:59

Super tip! Bedankt!

Saartje · 2 september 2014 op 20:20

Bedankt voor de tip!
Mag dit schoonmaakazijn zijn of voor in het eten?
Groetjes

  admin · 13 september 2014 op 21:28

  Dit maakt in principe niet uit, beide zijn gelijk šŸ˜‰

  Het is een pure marketing-technische reden om de ene azijn schoonmaak azijn te noemen en de andere natuur azijn šŸ˜‰

Sofia · 6 oktober 2014 op 15:55

Werkt echt prima! Vaak veel last gehad van verstopte afvoer, maar inmiddels geen last meer van gehad. Ik spoel mijn afvoer om de maand op deze wijze schoon.

Joppel · 20 oktober 2014 op 19:16

‘S avonds kopje soda en azijn daarna heet water hele nacht laten inwerken ‘S morgens navullen van wasbak tot de helft, gleed alles ineens door en hoorde ik in het afvoerputje een slurpend geluid alles mooi schoon
Vanaf nu iedere maand kopje SODA en heet water

jan de vries · 12 november 2014 op 19:17

van allerlei ontstoppingsmiddelen geprobeerd, maar inderdaad schoonmaakazijn en soda werkt perfect. Dank voor deze super tip

Wilna · 4 januari 2015 op 17:10

Mijn gootsteenafvoer in de keuken is verstopt en dit verhelpen met soda en azijn lijkt
me een handige oplossing. Maar nu lees ik bij de beschrijving hoe dit te doen dat azijn en soda samen een reactie teweeg brengt! Wat is dit voor een reactie en waar
moet je dan op bedacht zijn? Graag even een reacite.

Met vriendelijke groeten,
Wilna.

  Esther · 10 januari 2015 op 00:46

  Hoi Wilma,

  De reactie van soda en azijn is een chemische reactie. Als je de ruimte goed ventileert, bijvoorbeeld raam open dan adem je geen schadelijke stoffen in. Verder is het niet heel heftig, alleen zorgen dat je het niet direct inademt. Succes met het verhelpen van de verstopping!
  Groetjes Esther

lourens · 30 maart 2015 op 12:46

Bedankt voor de tips
ik ga het uit proberen
want onze verstopping is hardnekkig

Angie · 1 november 2015 op 09:38

Goede tip! Ik werd bijna gillend gek van die gootsteen. Het water liep helemaal niet meer weg. Eerst soda met heet water, veel te dure duo ontstopper, korrelontstopper en een veer gebruikt. Hielp allemaal niet. Stond op het punt de loodgieter te bellen, totdat ik de tip Soda/azijn zag. Heb een kopje soda op het putje gestrooid en daarop schoonmaakazijn gegoten. Het ging bruizen als een dolle. Heb het de hele nacht in laten weken en er de volgende ochtend heet water uit de kraan op laten lopen. En jaaaa hoor, het water liep weer door, maar nog niet helemaal naar mijn zin. Dus nogmaals herhaald en nu loopt alles weer goed door. Ik ben heel blij en ga deze combi elke maand gebruiken uit voorzorg. Thanks!

marie · 21 november 2015 op 21:52

Baking soda bij de toko halen (arms and hammer) en die in combi met azijn .
ook zo geweldig om een hele vieze oven weer als nw te krijgen

irene · 4 augustus 2020 op 11:27

Niet alleen voor de ontstopping of het preventief onderhoud om verstopping van de afvoer te voorkomen is soda een probaat middel. Ook als schoonmaakmiddel is het een uitkomst. Aangekoekte bakblikken, zwart uitgeslagen pannen, noem maar op. Je krijgt het schoon met soda. Kijk wel uit. Het spul bijt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *