De vaatwasser is een handige machine die het nodige werk uit handen neemt.

Toch kunnen er ook problemen ontstaan met de vaatwasmachine.

Voordat je een loodgieter of monteur inschakelt zijn er een aantal dingen je zelf zou kunnen doen.

Dit kan je een dure rekening voorkomen.

In dit artikel zal ik de meest voorkomende vaatwasserproblemen bespreken. Daarnaast lees je handige tips die je de kosten van een dure monteur kunnen besparen.

Veel mensen vergeten dat ook de vaatwasser verstopt kan raken. Etensresten en vet zijn vaak de boosdoeners. Deze resten maken het wegspoelen van water soms niet gemakkelijk en zorgen dat de afwasmachine verstopt raakt.

Het water blijft in de vaatwasser staan

Voordat je aan de gang gaat met de vaatwasmachine is het verstandig om het van het stroom af te halen.

Water dat blijft staan in de vaatwasser is eigenlijk het meest voorkomende probleem. Als je geluk hebt zit er alleen een knik in de afvoerslang

Toch is dit in vele gevallen niet het probleem maar ligt de oorzaak bij een defecte afvoerpomp. Die moet dan worden vervangen door een erkende reparateur. Toch is het verstandig om eerst zelf op onderzoek uit te gaan:

  1. Controleer de filters. Een verstopte filter zorgt ervoor dat de machine het water niet kan afpompen. De filters vind je normaal gesproken onderin de vaatwasser. Haal de filters er voorzichtig uit. Meestal kan je eenvoudig los draaien, eruit te trekken en schoon maken met heet water.
  2. Controleer de afvoerslang. Haal de vaatwasmachine van zijn plek en controleer achteraan of er een knik of een deuk in de afvoerslang zit. Is dit het geval? Dan is dit in de meeste gevallen de oorzaak van de verstopping waardoor het water niet meer weg kan. Zorg ervoor dat de afvoer slang weer netjes loopt zonder knikken en met voldoende ruimte voor het wegpompen van het water.
  3. Als de vaatwasser verbonden is met de afvoer van de spoelbak van de gootsteen, controleer dan of deze niet verstopt zit.
  4. Als geen van deze drie dingen aan de orde is, dan kun je beter een erkende monteur inschakelen want er is een grote kans dat de pomp kapot is.

Er komt water langs de deur van de vaatwasser

Als er water aan de zijkant van de deur van de vaatwasser lekt zijn er twee veel voorkomende oorzaken:

    1. De sproeiarmen kunnen geblokkeerd zijn door bijvoorbeeld de vaat of ze kunnen verstopt zijn. Als ze verstopt zijn of niet kunnen ronddraaien kan er teveel water richting de deur worden gespoten. Dit kan lekkage tot gevolg hebben. Vaak zijn de sproeiarmen makkelijk te verwijderen door ze uit de machine te trekken. Verstopte sproeiopeningen zijn met een naald weer open te maken. Lukt dat niet dan zul je de sproeiarmen moeten vervangen.
    2. Controleer het rubber van de deur. langs de zijkanten van de deur van de vaatwasser lopen rubberen strips. Zijn de rubbers nog heel en schoon of zitten er scheurtjes in? Als er scheurtjes inzitten ga dan naar een doe-het-zelf zaak om de deurrubbers te vervangen.
    3. Controleer het onderste deurrubber. Als het onderste rubber versleten is of kleine scheurtjes heeft kun je het beste een monteur inschakelen. De deur moet er dan namelijk helemaal uit en dat is een technisch klusje.

De vaatwasser doet niets meer

Als het display van de vaatwasmachine niets meer weergeeft en je kan de vaatwasser niet starten controleer dan het volgende:

  1. Controleer of er wel spanning op de vaatwasser staat. Dat doet je door een andere apparaat of een lampje in het stopcontact te steken. Als die het wel doen ligt het aan de machine en niet aan het stopcontact.
  2. Controleer of de deur wel goed sluit.
  3. Zoek in de handleiding op hoe je de vaatwasser kunt resetten. Het kan zijn dat de machine het vorige programma niet goed had afgesloten.
  4. Controleer of de waterkraan wel voldoende geopend is.
  5. Controleer of de zeef in de toevoerslang niet verstopt is (bij de aansluiting op de waterleiding).
  6. Controleer of het magneetventiel dat het inkomende water doorlaat nog wel beweegt. Het kan defect zijn of stroef door kalkaanslag waardoor het niet meer (goed) op het signaal reageert dat hij moet openen.
  7. Helpt bovenstaande niet om dit probleem met de vaatwasser op te lossen, bel dan de monteur.

Overige vaatwasserproblemen

  • Als het wasprogramma niet meer goed wordt uitgevoerd is er een kans dat één van de sensoren defect is.
  • Als je vaat na een beurt vies blijft en wel alle tips voor een schone vaat hebt toegepast (dus niet stapelen en voldoende ruimte tussen de borden en kopjesbijvoorbeeld), zijn de sproeiarmen verstopt of is de waterdruk te laag. De druk van de sproeiarm kan vaak verhoogd worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je vaatwasser. In de handleiding staat ook hoe je de sproeiarmen kunt reinigen.
  • Voelt de vaat nog helemaal koud aan? Storingen in het elektronische circuit worden doorgaans veroorzaakt door temperatuurregelaars en begrenzers. Als de thermostaat of temperatuursensor kapot is, wordt het spoelwater niet meer warm. Het kan ook zijn dat het verwarmingselement het heeft begeven. Hierdoor wordt de vaat ook minder schoon
  • Is er kalkaanslag op de vaat, dan moet de instelling voor glansspoelmiddel verhoogd worden. Strepen of sluiers duiden op een te lage instelling van het glansspoelmiddel. Ook wanneer je 3-in-1 of alles-in-1 tabletten gebruikt kan het nodig blijven om glanspoelmiddel of zout toe te voegen voor een goed en schoon resultaat.

gratis loodgieter offerte

Categorieën: Verstoppingen