Ben je het zat om telkens je verstopte afvoer te ontstoppen?

Wil je niet meer gewapend met ploeper en handschoenen jouw gootsteen te lijf gaan?

Lees dan de onderstaande tips om de kans op een verstopte afvoer te voorkomen.

 

De gootsteen is geen afvalbak

Één van de grootste oorzaken van een verstopte afvoer zijn etensresten. Het is gemakkelijk en snel om de borden met etensresten af te spoelen onder de kraan. Toch kan dit voor een hoop narigheid zorgen. Veeg voortaan eerst de borden schoon met een stuk keukenpapier en gooi dit in de prullenbak. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor ook een deel van het vet meeneemt.

Vervolgens spoel je borden en pannen af en zet je ze in de vaatwasser (of je wast ze verder af). Let ook goed op de kleine restjes zoals broodkruimels, beleg, zaden en pitjes. Ook deze restjes kunnen een verstopping veroorzaken. Mocht er toch wat etensresten de gootsteen in vallen zorg dan dat er een extra zeefje boven de afvoer is. Hiermee kunnen in ieder geval de grotere etensresten worden tegengehouden. Een extra zeefje is in principe bij elke bouwmarkt wel te koop.

Spoel geen (vloeibaar) vet weg

Vet heeft de eigenschap om snel te stollen en hecht zich aan alle mogelijke plaatsen in de afvoer. Dit zorgt voor hardnekkige verstoppingen die moeilijk op te lossen zijn. Mocht je per ongeluk toch vloeibaar door de gootsteen gespoeld hebben, spoel dit dan geruime tijd na met heet water.

Je toilet is geen afvalbak

Ook het toilet is aangesloten om de riolering. Tampons, maandverband, condooms en luiers zijn daarom niet geschikt om door het toilet te spoelen. Gooi het gewoon in de afvalbak waar het hoort. Gooi je weleens een restanten soep in het toilet? Niet doen! De etensresten en vet kunnen voor verstoppingen zorgen. Haal de etensresten eruit en veeg de pan schoon met een stuk keukenrol.

Haren

Een andere grote boosdoener voor een verstopte afvoer is haar. Haar heeft de eigenschap om zich te binden met andere haren waardoor grote kluwen haar kunnen ontstaan. De kluwen haar zorgen er voor dat ook andere voorwerpen de afvoer niet kunnen passeren wat weer leidt dat het doucheputje verstopt raakt. Door de verstopping in de afvoer zal de zeep zich gaan hechten aan de buizen waardoor de opening nog nauwer wordt. Het werkt dus als een soort van net. Hierdoor zal de gootsteen nog sneller verstopt raken met het gevolg dat je de afvoer weer mag ontstoppen. Haal dus regelmatig de haren uit het doucheputje. Daarnaast zult u bij het dweilen ook regelmatig haren opdweilen. Houdt hier dus rekening mee wanneer u de emmer in de gootsteen leegt!

Preventief onderhoud

Uiteraard is een goed onderhoud van de afvoer ook belangrijk waardoor je een verstopte afvoer kan voorkomen. Er zijn diverse producten verkrijgbaar in de winkel die de gootsteen ontstoppen. Het nadeel van deze producten zijn de gevolgen voor het milieu en je gezondheid. Denk daarom goed na welk product je gebruikt. Met de bovenstaande tips kun je in ieder geval al een hoop verstoppingen voorkomen waardoor je misschien helemaal niet meer je gootsteen hoeft te ontstoppen en geen last meer hebt van een verstopt doucheputje. Tevens zijn er diverse handige middeltjes die in ieder huishouden aanwezig zijn waarmee je makkelijk zelf je gootsteen kan ontstoppen.

[sg_popup id=1]

gratis loodgieter offerte

Categorieën: Verstoppingen

1 reactie

Emma · 15 juni 2022 op 12:38

Ik wist niet dat je je afvoeren preventief moet onderhouden. Ik al mij eens verdiepen in verschillende middelen die daarvoor te koop zijn. Wij hebben een verstopping in het riool. We overwegen dit door een professional op te laten lossen. Daarna zal ik zeker preventief onderhoud plegen, om een herhaling van dit vervelende probleem te voorkomen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *