Een verstopte gootsteen is vervelend maar in de meeste gevallen kun je dit zelf verhelpen. Wanneer er sprake is van een hardnekkige verstopping van je afvoer en het lukt je niet behulp van een ontstoppingsveer of andere huis-tuin en keukenmiddeltjes dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.

Toch zijn velen huiverig om een loodgieter in te schakelen omdat men verwacht dat de kosten hoog zijn. Dit wordt de laatste jaren helaas enorm versterkt door malafide loodgieter bedrijven. Zij rekening extreme kosten voor slecht werk waardoor echte loodgieters een slechte naam krijgen.

Mensen zijn de dupe geworden van deze oplichterspraktijken en kregen soms rekeningen van enkele duizenden euro’s. Dit heeft er onder andere toe geleid dat zelfs Google advertenties van loodgieters weert vanaf februari 2024. Lees hier meer over op RTL Nieuws of de Consumentenbond.

Uurtarief loodgieter

De kosten voor het verhelpen van een verstopping door een loodgieter kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de verstopping, de locatie, en de tijd die nodig is om het probleem op te lossen. Over het algemeen kunnen de kosten voor het verhelpen van een verstopping variëren van € 75 tot € 200 of meer, afhankelijk van de situatie. Dit kan ook nog verder oplopen als er extra materiaal of arbeid nodig is.

Daarnaast is je woonplaats een belangrijke factor voor het uurtarief. Hoe verder er gereden moet worden hoe hoger de prijs.

Bij een verstopt doucheputje of verstopte afvoer moet je vaak rekenen op ongeveer € 100,- (per uur)

Hier zit dan vaak het volgende bij inbegrepen;

  • No cure no pay
  • Gebruik van apparatuur (ontstoppingsmachine)
  • Voorrijkosten

Het uitgangspunt is dat de verstopping binnen 30 minuten is verholpen. Wanneer de loodgieter langer bezig is met je verstopte afvoer komen er extra kosten bij, het zogenaamde vervolgtarief. Spreek dit vantevoren goed af met de loodgieter.

Over het algemeen kost dat ongeveer € 30,- (inclusief btw)

Betrouwbare loodgieter

Het vinden van een betrouwbare loodgieter kan een uitdaging zijn, maar er zijn een paar stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je een professionele en betrouwbare service krijgt:

  1. Vraag om aanbevelingen: Vraag vrienden, familieleden, buren of collega’s om aanbevelingen. Mensen die een goede ervaring hebben gehad met een loodgieter zullen vaak bereid zijn om hun contactgegevens te delen.
  2. Controleer online beoordelingen: Bekijk beoordelingen op websites zoals Google, Yelp of Facebook om te zien wat andere klanten te zeggen hebben over de loodgietersdiensten die ze hebben ontvangen. Let op patronen van positieve of negatieve feedback.
  3. Vraag om referenties: Als je rechtstreeks contact opneemt met een loodgietersbedrijf, vraag dan om referenties van eerdere klanten. Neem de tijd om die referenties te bellen en hun ervaringen te bespreken.
  4. Controleer licenties en verzekeringen: Zorg ervoor dat de loodgieter die je overweegt gecertificeerd, gelicentieerd en verzekerd is. Dit biedt bescherming voor jou en je eigendom in het geval van onvoorziene problemen.
  5. Vraag om een schatting: Voordat je akkoord gaat met de diensten van een loodgieter, vraag om een gedetailleerde schatting van de kosten. Wees voorzichtig met offertes die te laag lijken, omdat dit kan wijzen op verborgen kosten of slechte kwaliteit van het werk.
  6. Vraag om garantie: Vraag of de loodgieter garantie biedt op het uitgevoerde werk. Een garantie kan je gemoedsrust bieden dat eventuele problemen die na de reparatie ontstaan, worden opgelost zonder extra kosten.

Door deze stappen te volgen, kun je een betrouwbare en professionele loodgieter vinden die aan jouw behoeften voldoet.

Ontstoppingstechniek

De meeste loodgieters maken gebruik van een ontstoppingsmachine die gebruik maakt van waterdruk. Door de hoge druk van het water wordt de verstopping los gespoten en direct via de afvoer afgevoerd.

Wanneer deze techniek niet kan worden toegepast wordt er gebruik gemaakt van een mechanische ontstopper.  Een veer of frees schraapt de verstopping los maar kan soms niet de gehele verstopping los maken. Hierdoor is er een kans dat er wat achter blijft in de leidingen.